Monday, January 31, 2011

Õhtuleht, 31.01


















http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=412684#2

Kalamajas saab rahas supelda

Katharina Toomemets, fotod Tairo Lutter 

31.01.2011 07:54

Kalamajja Metropoli kunstigaleriisse on noored kunstnikud vedanud mitukümmend kotitäit purustatud Eesti kroone, et rahas suplemine igaühele kättesaadavaks teha.
Kuidas küll keegi selle peale tuleb, et inimestele rahas suplemist pakkuda? "Alustuseks tegime tuttavatele jõulukingiks pakikesi purustatud rahaga. Siis selgus, et läbirääkimiste tulemusena on võimalik raha ka suuremates kogustes saada. Tundus ideaalne teha rahasuplus siin galeriis, mis on 6 m² suur ja nagu täpselt selleks mõeldud. Me naljaga nimetame seda Kalamaja pangaks," räägib üks kunstinäituse autoreid Triinu Jürves.
Ta lisab, et inspiratsiooniallikaks oli ka Mikihiire koomiksitest tuntud onu Robert, kes meelsasti rahas supleb. "See tema unistus rahas supelda ja kuidas ta igal hommikul võtab seal vanni ja hoiab oma raha nii kaua, et see väärtuse kaotab ja tal pole sellega midagi teha. See kõik tundus järsku nii päevakajaline."
Näitus avati 15. jaanuaril, kohe pärast seda, kui Eesti kroon käibelt kadus. Kas näituse avamisega just sellel päeval soovisite rahasuplust seostada krooni minekuga?
"Võib-olla krooni kadumine polegi selles suhtes nii oluline kui see, mida tehakse rahaga, mis käibelt ära võetakse. Teatud aja möödudes kupüürid vananevad, need võetakse käibelt maha ja hekseldatakse. Mõtlesime, et miks alati peab olema mingi materiaalne hüve, mis rahast tuleb. Palju toredam oleks pakkuda inimestele lihtsalt elamust," seletab Jürves. Just seetõttu ei ole rahasuplusele kehtestatud piletitasu. "Meile meeldib mõte, et rahasuplus on tasuta ja kõigile kättesaadav."
Mitme krooni sees inimesed supelda saavad? "Siin on 57 kotitäit raha. Ma ei tea, kas on miljoneid või mitte. Seda ei tea isegi firma, kellelt me need saime, sest seal pannakse raha kaalu järgi. Aga ma arvan, et ikka kõvasti rohkem kui miljon," ütleb Jürves.
Õhtuleht proovis ka omal nahal ära, mis tunne on miljonitesse kroonidesse hüpata. Ja tuleb tunnistada, et päris mõnus oli. Olgugi et esialgu on raha jalge all üsna kõva ja torkiv ning selle tükke leiab juustest ja riiete vahelt veel mitu päeva hiljemgi, on saadud elamus seda väärt. Lõpuks ometi võin öelda, et olen sõna otseses mõttes rahas supelnud! Lisaks pakiti uksel igale näituse uudistajale meenutuseks rahahunnik kilekotis kaasa. Soovi avaldanutele anti veel topeltki.

Näitus Kalamajas on avatud 15. veebruarini.