Wednesday, January 26, 2011

Aktuaalse kaamera kultuuriuudised, 26.01











ERR

Kalamajas suplevad näitusekülastajad rahas (3), 26.01.2011 19:57

Hanna Kannelmäe 

Rahas suplemine pole enam kättesaamatu unistus, sest kunstirühmitus Noolegrupp vedas Kalamajas asuvasse kunstigaleriisse Metropol 53 kotitäit Eesti kroone, millesse iga näituse külastaja sukelduda võib.

Käibelt kõrvaldatud ning peeneks purustatud valuutale on peaaegu võimatu otstarvet leida. Kunstnikud Triinu Jürves ning Villem Jahu otsustasid makseväärtuse kaotanud paberimassile hoopis kunstiväärtuse anda, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Eksponaat, mis kunstnike sõnul annab välja sotsiaalse eksperimendi mõõdu, tekitab kuue ruutmeetri suuruse galerii külastajates kas kõhklematut elevust või muudab hoopis ettevaatlikuks.

"Paljud, kes alguses on väga skeptilised, vaatavad seda tund aega, siis lähevad korra natuke lähemale, katsuvad ja lõpuks ikka ronivad sisse," kirjeldas Jahu.

Jürves märkis, et selle raha sees on supelnud juhtivad kunstikriitikud ja -teadlased ning kunstielu korraldajad, aga ka koolilapsed ja täiesti tavalised näitusekülastajad.

"Selle raha ees on kõik võrdsed. Siin ei ole mingit küsimust," lausus Jürves.

Näituse kaaskuraator Mari Prekup ütles, et raha on graafika - kogu aeg on seda taga aetud, kuid nüüd, mil raha on maha kantud, võib selles ujuda.

Sama teema hügieenilisemat ja korrektsemat väljundit näeb Tallinnas Pikal tänaval, galeriis East Creative Space. 15. graafikatriennaali noortenäitusele "Armastuse, mitte raha pärast. Algajatele" on maailmast ning üle Eesti kokku toodud 34 noore graafiku tööd.

Kahe galerii vahel jaotatud näitust soovitavad kunstnikud kogeda komplektis ning garanteerivad, et vahet pole, kumba enne vaadata, rahahõng jääb ninna veel vähemalt nädalaks.

Kalamajas suplevad näitusekülastajad rahas | ERR Uudised