Sunday, September 20, 2020

12. september 2020 Pärnus

KAAREL KÜTASE KURAATORIPROJEKT

PERFORMATIIVNE PÄRNUMAA

12. september – 3. oktoober 2020

Pärnu Linnagalerii (Uus tn. 4, Pärnu)


Näitus koondab galeriisse maakonna eri paigus toimunud performance’ ite dokumentatsioonid ja nende edasiarendused. Seda ette valmistades sooritasin ma ise, samuti osalema kutsutud kunstnikud Hannah Harkes, Kristino Rav, Katarina Meister ja rühmitused -- > Noolegrupp, ...Kolm Punkti ning Põleva Kaelaga Kirjak vabalt valitud Pärnumaa paikades performatiivsed välitööd, mille põhjal on loodud näitusel eksponeeritud kunstiteosed.

Idee, millest lähtudes tegutsesin, on pärit juba paari aasta tagusest ajast. Tasapisi arenes see algul isiknäituse-, seejärel kuraatoriprojektiks. Algtõukeks oli mõte teha rida performance’ eid, mis toimuvad piiritletud geograafilises ruumis ja moodustavad kokku ühtse terviku. Tegevuskunst on mulle oluline eneseväljendusviis. Püstitatud ülesanne pakkus mulle sellega seoses loomingulist pinget ja uusi võimalusi. Tegevusruumiks valisin Pärnumaa. Ühest küljest oli see ehk mugavusvalik, kuid teisalt lisas osades paikades minu jaoks isikliku mõõtme. Eesmärgiks oli luua tegevusprotsessist lähtuvad ja kohaliku kontekstiga suhestuvad teosed. Erinevate lähenemisviiside lisamiseks ning näituseterviku rikastamiseks kaasasin teisi kunstnikke ning isiknäitusest sai ühisnäitus.

Osa tegevuskunstiaktsioone toimus eelreklaamitud etendustena publiku ees ning said tõelisteks rahvaüritusteks, nagu näiteks Sigaste KunZtkülapäev ja Tori rahvamajas toimunud etendus.

Aga sekkuti ka ette hoiatamata avalikku ruumi või tegutseti eraldatud paikades, kuhu pealtvaatajate sattumine võis olla vaid juhus. Kunstnikud seiklesid jalgratastel mööda Pärnumaad, tegid performance’ id kividele ja taimedele või kehastusid nälkjaks. Sõitsid taksoga Tallinnast Pärnu randa auku kaevama ning matkasid jalgsi mööda raudteed ja lugesid liipreid. Mitmed välitööd kujunesid retkedeks, milles segunesid teelolek ning tegutsemine. Lähteülesandes ette antud sõnale „performatiivsuslähenesid kõik kunstnikud erinevalt ja lõpptulemus ning väljapanek galeriis on samuti mitmepalgeline.

Eraldi kihistuse lisab Mari Kütas-Tamm, kes valmistas välitööde kirjeldustest lähtudes keraamilised skulptuurid, mis kajastavad toimunut läbi tema silmade.

Projekti käigus liitusid veel Gudrun Koppel, Lauri Koppel, Kaspar Tamm, Kaia Muhuste, Marleen Muhuste, Tanel Šubin ja Panu Luukkonen, kes osalesid ühiste performance’ ite loomisel, sündmuste dokumenteerimisel või esinevad näituseprojektiga seotud teostega Pärnu Linnagaleriis. 

Näituse plakati autor on Märt Kütas, kujundusmeeskonna moodustasid Rodrig Kokla, Triinu Jürves, Villem Jahu ja Hannah Harkes.

Suur tänu: Pärnu Linnagalerii, Eesti Kultuurkapital, Saarde vald, Kilingi-Nõmme klubi, Tori rahvamaja, Kilingi-Nõmme Gümnaasium, Merike Bakhoff, Tarmo Tamm, Argo Saluste, Timo Osipov, Tanel Ats, Adam King, Annika Viibus, Kinne-Riin Reest, Siim Kolla, Argo Juske, Kadri Karon, Volli Lainoja, Juhan Vihterpal ja paljud teised. Aitäh!

Kaarel Kütas

kunstnik ja näituse kuraator

 

 

 

 

 

 

   



































 

 





 

 

 

 





















 

 

 

 

 

 

 

Fotod: Eesti Päevaleht, Alar Raudoja, Villem Jahu

Avamise fotoreportaaž: https://epl.delfi.ee/kultuur/fotod-parnu-linnagaleriis-avati-naitus-performatiivneparnumaa?id=91026333fbclid=IwAR01vipRO8QYFpGITopWxPfDIbJSRKl3TWkocOaLHrngcVyj_7ZLk56JD0I