Thursday, October 15, 2015

Sinine Veri @ ERR


 

 

 

 

Kunstnikud saadavad Balti jaama turu pensionile

Homme toimub Balti jaama turul ja vanas depoos kunstinäituse "Sinine veri" avamine ning sellega kaasenv tegevuskunstisündmus. Tegemist on luigelauluga Balta turule tema praegusel kujul.
Eestlased on olnud pikka aega tuntud kui maarahvas, mis sisuliselt hääldatakse „orjarahvas”. Millest on see tingitud? Milles on probleem? Väidan, et süüdi on punane värv. Keerake oma arvuti monitoril maha punane värv! Mis juhtub? Milliseks muutub näiteks Venemaa lipp? Aga Eesti NSV lipp? Enamus lippe maailmas osutuvad sini-must-valgeteks. Tuleb järeldada, et just eestlased on väljavalitud rahvas ja Eesti tõotatud maa. (Taave Tuutma)
Depoo näitus on pühendatud “autorile” kui erakordsele eksistentsi vormile, mis kaasaegses kontekstis näib valdavalt kõigile absurdsena või vähemalt kardinaalselt erisuunalisena üldisest normaalsest liikumisest.
Siit ka ristumine Balti Jaama Turu ja Depooga, TransEuraasia lõppjaamaga, mille praegune kontekst on müügimajandus, kuid mille sümboolne stabiilne lisaväärtus on rikkalikus auras, kus ülevoolav reaalsus on tervikuna teadvusele vastuvõetav kui film, ning kus samas pilgu peatumisel võib iga mööduja torgata vaatlejale traumaatiliselt otse silma, seda oma ainukordse eksistentsiaalse või karastunud võimsusega.
BJT keskkonna ainulaadsust saab võrrelda esinevate autorite kultiveeritud ehedusega, kelle teosed ei ole kunagi jäänud tähelepanu või reaktsioonita.
Näitus arendab koostööprintsiipi, elustab kollaboratiivset kunstitegemise meetodit. Vormiliseks kreedoks on loomingulise momendi teke – näitus kui kollektiivne kunstiteos, kuhu on kaasatud rida erinevaid loojaid, kelle kokkumäng ühe projekti raames tekitab lisaväärtusena ajutise detsetraliseeritult toimiva võrgustiku.
Näituse eesmärk on eksponeerida teoseid harvaesinevalt avaras monumentaalses keskkonnas; rakendada ning avada linnarahvale ajaloolise ruumi poeesiat.
Näituseprojektiga paralleelselt valmib Jaama Turust dokumentaalfilm, mis jäädvustab selle ainulaadse keskkonna enne suuremaid lõplikke ümberkorraldusi, mille järel senituttav pilt kaob.

Näitus on avatud 16.-29. oktoober 2015
Avamine ja performantsid: 16.oktoober kell 17.00-19.30
Algus: kogunemine kell 17.00 Balti jaama turu peaväravas
Osalevad kunstnikud: Karl-Kristjan Nagel (maal), Meeland Sepp (installatsioon, skulptuur), Taave Tuutma, Margus Tiitsmaa, 

Noolegrupp -> Triinu Jürves & Villem Jahu, Kaarel Kütas, Ville Karel Viirelaid, Kunstirühmitus Vedelik, Rait Rosin, Siram, Peeter Allik, Erik Alalooga, Habe, Lauri Luud.
Korraldaja: Tiiu Rebane

Toimetas
Mari Kartau

http://kultuur.err.ee/v/kunst/5818cc5f-df5b-4c92-9b68-f3483b41a71b/kunstnikud-saadavad-balti-jaama-turu-pensionile